Het NIST Domein ‘Protect’ – De kunst van beschermen
Dit blog gaat over het ‘Protect’-domein van het NIST Cybersecurity Framework. Dit domein gaat over hoe je je organisatie en gegevens kunt beschermen tegen allerlei digitale bedreigingen. We zoomen in op zes belangrijke onderwerpen: Identity Management en Access Control, Awareness en Training, Patch Management, Encryptie, Netwerkbeveiliging, en Endpoint Protection.
Identity Management en Access Control: de toegangspoortjes van de organisatie
Wanneer je een personeelsfeestje organiseert is het belangrijk dat alleen jouw personeel, en eventuele partners, aanwezig zijn. Mensen die niet uitgenodigd zijn hebben niks te zoeken op jouw personeelsfeestje. Je bent dan ook bewust van wie er aanwezig zijn. In de digitale wereld werkt Identity Management & Access Control op dezelfde manier. Identity Management helpt organisaties om te controleren wie toegang heeft tot hun systemen. Nadat je bent geïdentificeerd en het systeem weet wie je bent, bepaalt Access Control wat je mag doen. Access Control zorgt ervoor dat medewerkers alleen toegang krijgen tot de gegevens die ze nodig hebben en niets meer.
4 tips voor het succesvol implementeren van Identity Management en Access Control:
- Gebruik Multi-Factor Authenticatie (MFA): Voeg een extra beveiligingslaag toe door gebruikers te verplichten meerdere vormen van verificatie te gebruiken, zoals een wachtwoord en een sms-code. Dit maakt het voor ongeautoriseerde gebruikers moeilijker om toegang te krijgen.
- Implementeer Role-Based Access Control (RBAC): Wijs toegangsrechten toe op basis van de rol van de gebruiker binnen de organisatie. Dit betekent dat medewerkers alleen toegang hebben tot de gegevens en systemen die ze nodig hebben voor hun werk.
- Gebruik Access Control Lists (ACLs): Maak gebruik van ACLs om gedetailleerd in te stellen welke gebruikers of groepen toegang hebben tot specifieke systemen, gegevens of bestanden. Dit biedt een nauwkeurige controle over wie wat kan doen binnen de IT-omgeving.
- Toegangsbeleid Communiceren en Handhaven: Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het toegangsbeleid en de gevolgen van het niet naleven daarvan. Handhaaf het beleid strikt om de integriteit van de systemen te waarborgen.
Awareness en Training: zijn jouw medewerkers bewust van de gevaren?
Je kunt de beste beveiligingssystemen ter wereld hebben, maar als je medewerkers niet weten hoe ze veilig moeten handelen binnen de context van cyber security, ben je nog steeds kwetsbaar. Awareness en Training draait om het opleiden van je team over de risico’s van cyber dreigingen. Het gaat erom hen te leren verdachte e-mails te herkennen, sterke wachtwoorden te gebruiken en niet zomaar op elke link te klikken die ze tegenkomen.
Wat kun je doen om bewustzijn te vergroten in de organisatie?
- Creëer vertrouwen: Medewerkers moeten zich vertrouwd genoeg voelen om security problemen te melden. Stimuleer open communicatie en geef medewerkers het gevoel dat ze hun onzekerheden kunnen delen.
- Maak Awareness en Training een vast onderdeel van de organisatie: Eens per jaar een middag een workshop over cyber security zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om je medewerkers alert te houden. Organiseer daarom regelmatig trainingen over cyber beveiliging om medewerkers up-to-date te houden en voer regelmatig gecontroleerde phishing-tests uit om medewerkers te leren hoe ze verdachte e-mails kunnen herkennen.
- Betrek alle niveaus: Cyber security is belangrijk voor iedereen in de organisatie. Kleine handelingen zoals het in- en uitloggen op je laptop als je je werkplek verlaat kunnen een groot verschil maken. Zorg er daarom voor dat trainingen gericht zijn op alle medewerkers, van junior tot senior management.
Patch Management: digitaal pleisterwerk
We kennen het allemaal wel: die vervelende meldingen dat je software moet worden bijgewerkt. Maar in de wereld van cyber security zijn die updates cruciaal. Dit is iets wat bij OpenSight dan ook regelmatig benadrukken. Daarom is Patch Management enorm belangrijk voor je cyber security. Patch Management houdt in dat je software up-to-date houdt met de nieuwste beveiligingspatches. Deze patches dichten kwetsbaarheden die hackers kunnen gebruiken om binnen te dringen.
Niet patchen is als het lopen met een gat in je schoen, prima als het mooi weer is maar als het gaat regenen, had je toch liever even naar de schoenmaker geweest.
5 tips om Patch Management effectief toe te passen in je organisatie:
- Ontwikkel een Patch Management beleid: Beschrijf de frequentie van patch updates, hoe deze worden getest, wie er verantwoordelijk is en procedures voor noodpatches in geval van kritieke beveiligingsproblemen. Zorg dat iedereen binnen de organisatie op de hoogte is van dit beleid.
- Test patches voordat ze uitgerold worden: Voer een testfase uit om ervoor te zorgen dat patches compatibel zijn met je systemen en geen onverwachte problemen veroorzaken.
- Automatiseer Patchbeheer: Gebruik software om updates en patches automatisch te beheren en te installeren.
- Documenteer Patchactiviteiten: Houd een logboek bij van alle uitgevoerde patchactiviteiten, inclusief de geïnstalleerde patches, de systemen waarop ze zijn toegepast, en eventuele problemen die zijn opgetreden. Dit helpt bij de naleving van beveiligingsnormen en bij audits.
Encryptie: je gegevens achter slot en grendel
Encryptie is een cruciaal onderdeel van het beschermen van gegevens. Encryptie versleutelt je gegevens, zodat alleen degenen met de juiste ‘sleutel’ de informatie kunnen lezen. Dit is vooral belangrijk voor gevoelige gegevens zoals klantinformatie of financiële gegevens. Zelfs als iemand je gegevens onderschept, kan hij er zonder de juiste sleutel niets mee beginnen.
Hoe pas je encryptie succesvol toe?
- Kies de juiste encryptie-algoritmen: Voor een effectieve bescherming van gegevens is het cruciaal om gebruik te maken van nieuwe, sterke en bewezen encryptie-algoritmen. Oude of niet-gestandaardiseerde algoritmen bieden minder bescherming en kunnen een vals gevoel van veiligheid geven. Zorg ervoor dat de gekozen encryptie voldoet aan de relevante wet- en regelgeving en industrienormen.
- Beheer encryptiesleutels: Het beheer van encryptiesleutels is vrijwel net zo belangrijk als het versleutelen van de gegevens zelf. Gebruik een Key Management System (KMS) om sleutels veilig te genereren, op te slaan, te distribueren en te vernietigen. Zorg ervoor dat de sleutels regelmatig worden vervangen en dat er duidelijke procedures zijn voor het beheren van de levenscyclus van de sleutels. Beperk de toegang tot sleutels tot alleen bevoegde personen en systemen, en gebruik hardwarebeveiligingsmodules (HSM’s) voor extra beveiliging.
- Encryptie van gegevens tijdens transmissie en opslag: Versleutel zowel gegevens die worden overgedragen als gegevens die zijn opgeslagen. Voor gegevens tijdens de transmissie (data in transit), gebruik veilige communicatieprotocollen om ervoor te zorgen dat gegevens onderweg niet kunnen worden onderschept of gewijzigd. Voor opgeslagen gegevens (data at rest), versleutel alle gevoelige informatie, inclusief back-ups en archieven. Dit beschermt de gegevens zelfs als fysieke opslagmedia worden gestolen of verloren gaan.
Netwerkbeveiliging: je digitale fort verdedigen
Wanneer je een fort wilt verdedigen wil je zeker weten dat de muren stevig zijn en dat er bewakers bij de poort staan. Zo werkt het ook bij netwerkbeveiliging. Netwerkbeveiliging gaat over het gebruiken van verschillende strategieën, technologieën en methoden om ervoor te zorgen dat om de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van netwerken en de informatie die erdoorheen stroomt, veilig en toegankelijk blijven. Het doel is om netwerken te beschermen tegen allerlei bedreigingen, zoals cyber criminelen die proberen in te breken, schadelijke software (malware), nep-e-mails (phishing), en het lekken van gevoelige informatie.
4 onmisbare implementatieonderdelen voor efficiënte netwerkbeveiliging:
- Firewalls: Firewalls zijn belangrijk voor de beveiliging van een netwerk. Ze werken als een soort muur tussen het interne netwerk van een organisatie en externe netwerken, zoals het internet. Implementeer firewalls om te controleren welke gegevens erin en eruit gaan, op basis van vooraf ingestelde regels. Ze helpen voorkomen dat onbevoegde mensen toegang krijgen en kunnen verdacht verkeer blokkeren.
- Intrusion Detection and Prevention Systems (IDPS): IDPS zijn systemen die verdachte activiteiten of pogingen om in te breken op een netwerk opsporen en tegengaan. Intrusion Detection System (IDS) houdt het netwerkverkeer in de gaten op tekenen van schadelijke activiteiten en waarschuwt de beheerders. Een Intrusion Prevention System (IPS) gaat nog een stap verder en onderneemt actie om deze activiteiten te blokkeren of te stoppen.
- Antivirus- en Antimalwarebescherming: Netwerken moeten beschermd worden tegen malware die zich via het netwerk kan verspreiden. Installeer Antivirus- en antimalwareprogramma’s die het netwerkverkeer en bestanden scannen op kwaadaardige software en deze verwijderen of in quarantaine plaatsen.
- Monitoring en Logging: Continue monitoring en logging van netwerkactiviteit zijn cruciaal voor netwerkbeveiliging. Door het netwerkverkeer en de activiteiten te volgen, kunnen potentiële bedreigingen snel worden geïdentificeerd en aangepakt. Logs bieden ook waardevolle informatie voor het analyseren van incidenten en het verbeteren van beveiligingsmaatregelen.
Endpoint Protection: elk apparaat telt!
Als laatste is Endpoint Protection een belangrijk onderdeel van het ‘protect’ domein. Dit gaat over het beschermen van alle apparaten die met je netwerk verbonden zijn, zoals computers, smartphones, en tablets. Al deze apparaten bevatten waardevolle en soms ook gevoelige informatie. Endpoint Protection zorgt ervoor dat die informatie goed beveiligd is, zelfs als een werknemer niet goed heeft opgelet en zijn laptop in de trein laat liggen.
Hoe zorg je voor een succesvolle implementatie van Endpoint Protection?
- Identificeer Endpoints: Maak een inventarisatie van alle apparaten die toegang hebben tot het netwerk, inclusief laptops, desktops, mobiele apparaten, en IoT-apparaten.
- Kies de juiste Endpoint Protection oplossing : Kies een oplossing die uitgebreide bescherming biedt tegen malware, ransomware, phishing, en andere bedreigingen. Zorg ervoor dat de gekozen oplossing compatibel is met de verschillende besturingssystemen en apparaten die in je organisatie worden gebruikt.
- Implementeer beleid en bewustzijn: Ontwikkel duidelijke beleidsregels voor het gebruik van apparaten en netwerken, zoals het verplicht stellen van wachtwoorden en het verbieden van het installeren van onbevoegde software. Train medewerkers over het belang van Endpoint Security en hun rol in het beschermen van de organisatie. Zo blijven er hopelijk geen laptops meer in de trein liggen. Gebruik MDM-tools (Mobile device management) om beveiligingsbeleid af te dwingen op mobiele apparaten die toegang hebben tot bedrijfsgegevens.
- Werk Endpoints regelmatig bij: Houd alle Endpoints up-to-date met de nieuwste software- en beveiligingsupdates om bekende kwetsbaarheden te minimaliseren.
Conclusie
Het ‘protect’ domein van het NIST Cybersecurity Framework vormt de ruggengraat voor een proactieve beveiligingsstrategie voor organisaties. Door te focussen op kritieke onderdelen zoals Identity Management en Access Control, Awareness en Training, Patch Management, Encryptie, Netwerkbeveiliging en Endpoint Protection, verminder je niet alleen de cyber security risico’s binnen de organisatie, maar creëer je ook veiligheid en bewustzijn onder medewerkers. In een tijdperk waar dreigingen zich continu ontwikkelen, biedt het ‘Protect’-domein een praktische aanpak voor het onderhouden van veilige en veerkrachtige cyber security.
Heb je advies of hulp nodig bij de implementatie van het ‘Protect’-domein in jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Bij OpenSight helpen we je graag!
OpenSight Back To School Series
Tijdens de OpenSight Back To School Series publiceren we wekelijkse blogs die dieper ingaan op de vijf NIST Security Domains:
Door de maatregelen die bij deze domeinen horen te implementeren, kan je de kans op cyberaanvallen en de impact van mogelijke incidenten verkleinen.