Menu

Het NIST Domein ‘Detect’ – Het belang van effectieve detectie in cyber security

Het NIST Domein - Detect

Vandaag is het ‘detect’ domein van de NIST aan de beurt. Dit onderdeel is vrij technisch, maar ook weer onmisbaar voor de cybersecurity van je organisatie. We kijken samen naar de belangrijkste onderdelen van dit domein, namelijk: Intrusion Detection Systems (IDS), Security Information and Event Management (SIEM), Endpoint Detection and Response (EDR), Identity Detection and Response (IDR), en het Security Operations Centre (SOC).

Intrusion Detection Systems (IDS) – De digitale waakhond

Een Intrusion Detection System (IDS) is een beveiligingssysteem dat wordt gebruikt om ongeoorloofde toegang tot een computer- of netwerkbron te detecteren. Het IDS werkt eigenlijk als een waakhond, maar dan digitaal en zonder vacht. Wanneer deze verdacht gedrag ziet slaat hij aan. IDS is essentieel voor het waarborgen van de integriteit en het beschermen van gegevens.

3 tips om IDS succesvol te implementeren:

  • Kies de juiste IDS: Maak een keuze tussen een Network-based IDS (NIDS) of Host-based IDS (HIDS) afhankelijk van wat werkt voor jouw organisatie. NIDS bewaakt je netwerkverkeer, terwijl HIDS de activiteiten op individuele apparaten controleert.
  • Configuratie en tuning: Stel je IDS zo in dat het past bij je netwerkverkeer. Vermijd false positives door regels en filters aan te passen aan je specifieke behoeften.
  • Update je IDS: Hou je IDS altijd up-to-date zodat de nieuwste digitale inbraaktechnieken gedetecteerd worden.
Het NIST Domein - Detect pagina

Security Information en Event Management (SIEM) – Het brein achter cyber security

Security Information en Event Management, ook wel afgekort tot SIEM, verzamelt en analyseert alle beveiligingsgegevens van verschillende bronnen, zoals jouw IDS, firewalls en andere beveiligingssystemen. Het kan patronen herkennen die wijzen op een aanval en je direct waarschuwen. SIEM is dus een belangrijke aanvulling op het IDS.

Tips om SIEM effectief in te zetten in je organisatie:

  • Definieer wensen: Bepaal vooraf wat je wilt bereiken met SIEM, zoals het naleven van regelgeving, het verbeteren van de beveiliging of het snel detecteren van incidenten. Dit gaat samen met het identificeren en inventariseren van de digitale kroonjuwelen van de organisatie.
  • Kies de juiste Software: De juiste SIEM-software helpt je beveiligingsdreigingen op te sporen door informatie uit verschillende bronnen te combineren. Bi het kiezen van de juiste software moet je als organisatie afwegen wat de kosten zijn, of de software gebruiksvriendelijk is en hoe betrouwbaar de software en leverancier zijn.
  • Voer gegevensintegratie in: Zorg ervoor dat je SIEM-systeem gegevens verzamelt van alle relevante bronnen, zoals firewalls, IDS, antivirussoftware en netwerkapparaten.
  • Begin klein: Begin met een basisconfiguratie om een ‘overload’ van informatie en onnodig dataverbruik te voorkomen. Sluit daarom alleen componenten aan die relevant zijn voor beveiligingsmonitoring.

Endpoint Detection and Response (EDR) – De persoonlijke lijfwacht van je apparaten

Endpoint Detection and Response, oftewel EDR is nog zo’n alarmsysteem. Denk aan EDR als je persoonlijke lijfwacht voor al je apparaten, zoals je laptop, smartphone en tablet. EDR houdt deze apparaten in de gaten, detecteert verdachte activiteiten en reageert snel om dreigingen te stoppen. EDR gaat daarmee verder dan traditionele antivirussoftware door verdachte activiteiten op elk endpoint in real-time te monitoren. Stel je voor dat je telefoon plotseling vreemde berichten begint te versturen; EDR zou dit meteen opmerken en actie ondernemen om te voorkomen dat er iets ergs gebeurt.

Deze tips helpen je met het inzetten van EDR in jouw organisatie:

  • Kies een betrouwbare EDR-oplossing: Selecteer een EDR-tool die bij jouw organisatie past en compatibel is met al de apparaten die je gebruikt. Let op functionaliteiten zoals real-time monitoring, threat intelligence, en responsmogelijkheden.
  • Toets de EDR tool: Zorg ervoor dat je zeker weet dat de EDR-tool goed werkt en dat deze geen conflicten veroorzaakt met bestaande software door eerst een test te runnen. Zo weet je ook of het gebruiksvriendelijk is en of je team er mee overweg kan.
  • SIEM Integratie: Verbind de EDR-oplossing met je SIEM-systeem om beter inzicht te krijgen in beveiligingsincidenten en sneller op bedreigingen te kunnen reageren.
  • Periodieke Reviews: Voer regelmatig beoordelingen uit van de effectiviteit van je EDR-oplossing. Analyseer incidenten, pas detectieregels aan, en optimaliseer het systeem om nieuwe bedreigingen het hoofd te bieden.
  • Regelmatige Rapportages: Maak gebruik van de rapportagemogelijkheden van de EDR-oplossing om regelmatig updates te geven aan het management en om de effectiviteit van de beveiliging te beoordelen.

Identity Detection and Response (IDR) – Op de man af

Identity Detection and Response (IDR) richt zich specifiek op identiteiten binnen jouw netwerk. Dit is dus minder gericht op systemen en meer op mensen. IDR zorgt ervoor dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot bepaalde gegevens en toepassingen. Het houdt verdachte inlogpogingen in de gaten en reageert snel om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Als iemand jouw wachtwoord probeert te raden merkt IDR dit op en zorgt het ervoor dat jouw account veilig blijft.

Waar moet je rekening mee houden bij het implementeren van IDR?

  • Kies de juiste IDR-tool: Bepaal wat je wilt bereiken met IDR en waar je behoeftes en risico’s liggen. Selecteer daarna een IDR-oplossing die goed integreert met je bestaande identiteits- en toegangsbeheer (IAM) en andere beveiligingstools zoals SIEM en EDR.
  • Implementeer een responsplan: Stel een incidentresponsplan op voor het geval er een identiteit gerelateerd incident wordt gedetecteerd. Dit moet stappen bevatten voor bijvoorbeeld het isoleren van verdachte accounts en herstel.
  • Houdt rekening met wet- en regelgeving: Zorg ervoor dat je IDR-oplossing voldoet aan de relevante regelgeving en normen, zoals GDPR (AVG) of andere branche-specifieke vereisten.

Security Operations Centre (SOC) – Het digitale commando centrum

Het Security Operations Centre, oftewel SOC is de laatste afkorting die we bespreken in deze blog. SOC is het zenuwcentrum van jouw beveiliging. Het SOC-team bestaat uit experts die 24/7 jouw netwerk bewaken, bedreigingen analyseren en reageren op beveiligingsincidenten. Zie het als een commandocentrum waar alles samenkomt. Als er iets misgaat, zorgt het SOC ervoor dat er snel en effectief wordt gereageerd om de schade te beperken.

Hoe zet je SOC concreet in binnen je organisatie?

  • SOC team: Stel een team samen van ervaren beveiligingsexperts die verantwoordelijk zijn voor het bewaken en reageren op beveiligingsincidenten. Dit kan een intern team of uitbesteed team zijn. Deze beveiligingsexpert zorgen samen voor een bewakingssysteem wat 24/7 alert is.
  • Geavanceerde tools: Implementeer geavanceerde monitoring- en analysetools zoals SIEM, EDR en threat intelligence-platforms om SOC te ondersteunen en aan te vullen.
  • Oefeningen en simulaties: Voer regelmatig incidentrespons oefeningen en simulaties uit om je SOC-team voor te bereiden op echte bedreigingen.

Conclusie

Het “Detect” domein van de NIST mag dan wat technisch zijn en vol afkortingen zitten, het is een onmisbaar domein voor de cyber security van elke organisatie. We hebben gekeken naar IDS, SIEM, EDR, IDR en SOC. Elk van deze componenten speelt een belangrijke rol in het detecteren en reageren op beveiligingsdreigingen. Samen zorgen ze ervoor dat jouw netwerk en gegevens veilig blijven, zelfs in een wereld vol cyberdreigingen.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of opmerkingen? Of heb je behoefte aan hulp met het implementeren van de juiste tools en systemen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij bij OpenSight helpen graag!

OpenSight Back To School Series

Tijdens de OpenSight Back To School Series publiceren we wekelijkse blogs die dieper ingaan op de vijf NIST Security Domains:

  1. Identify
  2. Protect
  3. Detect
  4. Respond
  5. Recover

Door de maatregelen die bij deze domeinen horen te implementeren, kan je de kans op cyberaanvallen en de impact van mogelijke incidenten verkleinen.

Bellen
Mailen