Is de NIS2 op jouw bedrijf van toepassing? Dit moet je regelen
Download hier je pdfVanaf januari ’23 moeten alle bedrijven en organisaties binnen Europa zich houden aan de nieuwe NIS2 richtlijnen. Een groot verschil met eerdere wetgeving is dat er in de NIS2 ook sancties zitten en het bestuur verantwoordelijk gehouden kan worden indien er onvoldoende is gedaan op het gebied van Cyber Security. Doordat de richtlijnen van de NIS2 voor aanzienlijk meer sectoren en branches gelden, is het belangrijk dat MKB-Nederland de zaken op orde krijgt. Hier lees je waar je als bedrijf allemaal aan moet voldoen en wat de NIS2 precies inhoudt.
Wat is NIS?
NIS is een afkorting voor Network and Information Security en is de eerste wetgeving in Europa op het gebied van cybersecurity. Sinds 2016 is de NIS ook in Nederland van kracht en deze is omgezet in Nederland in de Wet Beveiliging netwerk- en informatiesystem (WBNI). Deze richtlijn motiveert bedrijven en organisaties om hun digitale veiligheid op orde te brengen en aan te scherpen. Met de forse toename in cyberaanvallen heeft de Europese Commissie in 2020 een nieuwe EU-beveiligingsstrategie gepresenteerd: de NIS2.
Waar de NIS zich beperkt tot slechts de grote ondernemingen in vitale sectoren, zoals drinkwatervoorziening en telecom, gaat de NIS2 een stap verder. De NIS2 zal een grotere impact hebben op het Nederlandse bedrijfsleven, zonder twijfel. De volwassen variant van de NIS richt zich op drie pijlers van beveiliging:
- Het in kaart brengen van security risico’s;
- Bescherming en detectie om risico’s te beperken;
- Beperken van de gevolgen van cyberincidenten.
Met de NIS komen veel bedrijven nog weg met het naleven van de AVG en andere ‘basisregels’. Maar nu de richtlijnen van de NIS2 van kracht zijn, moeten veel bedrijven echt alle zeilen bijzetten wat betreft cybersecurity.
Vanaf januari ’23 moeten alle bedrijven en organisaties binnen Europa zich houden aan de nieuwe NIS2 richtlijnen. Een groot verschil met eerdere wetgeving is dat er in de NIS2 ook sancties zitten en het bestuur verantwoordelijk gehouden kan worden indien er onvoldoende is gedaan op het gebied van Cyber Security. Doordat de richtlijnen van de NIS2 voor aanzienlijk meer sectoren en branches gelden, is het belangrijk dat MKB-Nederland de zaken op orde krijgt. Hier lees je waar je als bedrijf allemaal aan moet voldoen en wat de NIS2 precies inhoudt.
Wil je meer weten over hoe je dit kunt aanpakken, of ben je benieuwd hoe compliant jouw organisatie op dit moment is? Onze experts staan klaar om je vragen te beantwoorden.
Of download de NIS2 brochure.