Menu

Wat kan een hacker zien of doen?

hacker

Hackers, cyberaanvallen en phishing e-mails, het nieuws staat er tegenwoordig vol mee. Helaas nemen dit soort praktijken ook steeds vaker toe. Omdat er nog veel onduidelijkheid is over wat een hacker nou precies kan zien of doen, vertellen wij je in dit artikel meer.

Wat is een hacker?

Volgens de Van Dale is een hacker iemand die inbreekt op een computer. Dat bekent dat als je kan inbreken op de computer van een ander, je officieel een hacker zou zijn. Bij OpenSight vinden we die definitie nog iets te breed. Er is namelijk een verschil tussen ethisch hacken en hacken met kwaad in de zin. Wanneer iemand een systeem probeert binnen te komen om de zwakke plekken in het systeem op te sporen bijvoorbeeld, is dit niet per definitie een hacker. Dat is ook waarom er verschillende soorten ‘hackers’ zijn waaronder Grey hat hackers, Green hat hackers, Blue hat hackers of Red hat hackers. Iedere hacker heeft een andere methodiek of hackt met een specifiek doel voor ogen. In de al eerdere artikelen op onze website leggen we precies uit wat voor soorten vormen van hacking er zijn en hoe je jezelf kan beschermen tegen een hacker of cybercrimineel.

wat kan een hacker zien of doen?

Hoe kan ik controleren of ik gehackt ben?

Maar hoe weet je nou of je gehackt bent? In feite zijn er verschillende signalen waaraan je kunt zien of je gehackt bent. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Inlogproblemen: je kan opeens niet meer inloggen in je social media accounts ook al gebruik je het juiste wachtwoord.
  • Trage elektronica: je laptop of mobiel zijn ontzettend traag.
  • Waarschuwing: veel bedrijven sturen een e-mail wanneer er iemand probeert in te loggen op jouw account. Log je zelf niet in? Dan kan het zijn dat iemand probeert in te breken op jouw account.
  • Pop-up spam: je krijgt ineens ontzettend veel pop-ups op je beeldscherm. Dit is een vorm van adware.
  • Rare chatberichten: vrienden of familieleden krijgen ineens rare berichten vanaf jouw account terwijl jij deze niet gestuurd hebt. Dit zie je vaak bij cybercriminelen die een geldbedrag proberen los te peuteren via Whatsapp.
  • Versleutelde bestanden: bestanden die eerst open waren zijn nu opeens versleuteld op je computer. Dit is een vorm van ransomware.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van mogelijke signalen dat je gehackt bent. Gelukkig zijn er ook talloze tools die je online beschermen tegen hackers van buitenaf. Wil je bijvoorbeeld controleren of je e-mail gehackt is? Dan kun je ‘Have I Been Pwned?’ gebruiken.

Ik ben gehackt, wat moet ik doen?

Allereerst is het belangrijk om kalm te blijven. Er zijn ontzettend veel manieren om gehackt te worden, maar dat betekent niet dat je meteen in gevaar bent. Wel is het belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt om enig risico te verkleinen. Ben je gehackt? Scan dan eerst je apparaat met een virusscanner, deze sporen ransomware en andere verdachte software voor je op. Vaak zet een virusscanner verdachte bestanden of software ook meteen in ‘quarantaine’. Het bestand of de software van je apparaat verwijderen is dan een stuk makkelijker. Daarnaast is het belangrijk om bij een hack al je wachtwoorden te veranderen. Hoe vervelend het ook is, dit is wel de beste manier om hackers buiten de deur te houden en echte schade te voorkomen. Naast het veranderen van je wachtwoorden is het ook belangrijk dat je software altijd up-to-date is. Zo weet je zeker dat hackers niet zomaar binnen kunnen dringen op jouw apparaten. Als een werkcomputer of laptop is gehackt, meld je dit ook altijd bij jouw leidinggevende en zorg je ervoor dat collega’s op de hoogte zijn. Zo voorkom je dat hackers toegang krijgen tot meerdere computers en gevoelige data van bedrijfssystemen

Mocht je een van bovenstaande signalen herkennen en vermoed je dat je gehackt bent? Zorg dan dat je een expert raadpleegt. Maar, voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook online. Wil je jouw kostbare data beter beschermen tegen cybercriminelen en ransomware? Neem dan contact op met een van onze experts.

Bellen
Mailen