Menu

Voorkom dat je slachtoffer wordt van een van deze cybersecurity risico’s 2022

Voorkom dat je slachtoffer wordt van cybersecurity risico's 2022

Cybercriminaliteit is een steeds groter wordende zorg voor veel organisaties in Nederland. Doordat een groot deel van werkend Nederland de afgelopen twee jaar vanuit huis heeft gewerkt, hebben veel zakelijke gesprekken en werkzaamheden online plaatsgevonden. Dit heeft de deur geopend voor het lekken van gevoelige data of erger; cybercriminaliteit. In dit artikel lees je wat de meest voorkomende cybersecurityrisico’s zijn voor organisaties en hoe deze risico’s geminimaliseerd of zelfs vermeden kunnen worden.

Malware

Malware is een overkoepelende term voor vervelende software zoals virussen, spyware en Trojaanse paarden. Malware komt meestal op een computer of netwerk terecht wanneer werknemers op een link of document klikken waarin deze software zit verstopt. Doordat het werkverkeer van veel organisaties de afgelopen jaren vanuit huis heeft plaatsgevonden, zien we een toename in malware-aanvallen. De naam malware is een samenvoeging van het Engelse ‘malicious software’, wat kwaadaardige software betekent in het Nederlands.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van cybersecurity risico's 2022

Ransomware

Ransomware is een vervelende vorm van malware. Deze zorgt ervoor dat mensen binnen de organisatie niet meer bij belangrijke documenten of processen kunnen die essentieel zijn om voor de organisatie te blijven draaien. Vaak wordt er een flinke som losgeld gevraagd aan de organisatie om weer toegang te krijgen. De Engelse vertaling van losgeld is ‘ransom’, vandaar de naam.

Phishing

Phishing is waarschijnlijk een van de meest voorkomende vormen van cybercrime anno 2022. Zowel privé als zakelijk zien we dat steeds meer mensen slachtoffer worden van het psychologische spelletje dat hackers uithalen tijdens een phishing aanval. Vaak doen zij zich voor als een bekende, leverancier of bedrijf en vragen dan om belangrijke details van bijvoorbeeld werknemers. Ook de toename van phishing aanvallen is toegenomen sinds we thuiswerken.

Wachtwoordhacks

Wachtwoordhacks zijn net iets anders van aard. Deze aanvallen gebruiken namelijk slimme programma’s die zwakke wachtwoorden kunnen raden. Een andere methode om toegang te krijgen tot wachtwoorden van werknemers is via keylogging. Hier worden veelvoorkomende toetsaanslagen op een computer ‘onthouden’ zonder dat daar toestemming voor is gegeven. Werknemers die vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken om toegang tot meerdere platforms te krijgen, lopen daarom een groot risico om gehackt te worden.

Tips om een cyberaanval te voorkomen

Om een cyberaanval te voorkomen zijn er verschillende dingen die je als organisatie kunt doen. Hieronder een paar tips:

Maak werknemers bewust van de risico’s

Een van de makkelijkste en tegelijkertijd misschien wel belangrijkste dingen die je kunt doen is alle werknemers binnen de organisatie bewust maken van de veiligheidsrisico’s wanneer zij met gevoelige data omgaan of moeten inloggen op kwetsbare systemen. Train werknemers en leer ze over de basisprincipes van cyberbeveiliging. Denk hierbij aan het maken van sterke wachtwoorden, bewustwording rondom verschillende phishing-technieken en het up-to-date houden van belangrijke beveiligingssoftware.

Gebruik veiligheidstools

Er zijn tal verschillende tools en programma’s die organisaties kunnen helpen hun beveiliging te verbeteren. Een tweestapsverificatie is daarbij een makkelijk te implementeren tool die voorkomt dat hackers toegang kunnen krijgen tot het systeem. Daarbij is het ook aan te raden een firewall te gebruiken om pottenkijkers buiten de deur te houden. Nog een eenvoudige tip: zorg ervoor dat de computers die door werknemers worden gebruikt altijd up-to-date zijn. Kortom, er zijn genoeg tools, maak daar gebruik van!

Investeer in een cybersecurityexpert

Onze laatste tip: huur een cybersecurityexpert in. Deze experts kunnen werknemers trainen, meekijken naar cybersecurityprotocollen en waar nodig meedenken met de digitale transformatie van een organisatie. Een doordacht plan is immers de basis voor een ijzersterke beveiliging.

Bellen
Mailen