5 cybersecurity tips om jouw bedrijf te beschermen tegen plotselinge aanvallen

De manier waarop we werken is aan verandering onderhevig. Mede door de afgelopen twee jaar zijn (en blijven) steeds meer mensen thuiswerken, hebben veel organisaties hun on-premises software naar de cloud verplaatst en zijn thema’s als digitale transformatie en cybersecurity populairder dan ooit. Maar goed ook, want nu steeds meer van onze communicatie online plaatsvindt zien we ook een toename in cyberaanvallen. In deze blog delen wij vijf tips die helpen de (online) veiligheid binnen jouw organisatie te verbeteren.
Maak thuiswerken veilig
Dat begint bij het thuiswerken. Hoewel een groot deel van de bevolking weer terug naar kantoor gaat, is er toch nog een groot deel dat liever thuiswerkt. Des te belangrijker dat je er als organisatie voor zorgt dat medewerkers volgens de wet- en regelgeving en veiligheidsstandaarden thuis kunnen werken. Laat medewerkers uitsluitend op hun werklaptop en (indien in gebruik) mobiele apparaten werken. Zij kunnen op die manier vanuit huis veilig inloggen op de server van de organisatie. Extra tip: sla documenten en kwetsbare informatie alleen op in de server, nooit lokaal of op een usb. Op die manier voorkom je het risico om documenten te lekken of erger, de usb met informatie te verliezen.

Gebruikersbeheer en autorisatie
Een andere tip om de online veiligheid van jouw organisatie te verbeteren is het (selectief) toewijzen van administrators en toegangsrechten. Niet iedereen hoeft toegang te krijgen tot specifieke systemen of applicaties. Doe je dat wel of ga je hier onverantwoord mee om, dan loop je het risico dat cybercriminelen eenvoudig toegang kunnen krijgen in het systeem. Hoe meer mensen toegangsrechten hebben, des te groter het risico.
Update je software
Alweer een update? Het lijkt tegenwoordig net alsof er elke dag een nieuwe software update voor je mobiel of laptop op je staat te wachten. Maar dat is met een reden. Uitgebreide software moet namelijk op zijn tijd geüpdatet worden met nieuwe beveiligingssoftware om kwetsbaarheden te minimaliseren. Heb je nog een aantal updates in te halen? Wacht er dan niet te lang mee!
Gebruik veilige wachtwoorden
Misschien voor de hand liggend, maar het gebruik van een veilig wachtwoord doet al wonderen. Wist je dat het meest voorkomende wachtwoord “123456” is? Niet bepaald veilig. Wil je een veilig wachtwoord instellen dan raden wij je aan in ieder geval de volgende tips mee te nemen:
- Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens.
- Gebruik letters, cijfers en symbolen, het liefst door elkaar.
- Gebruik geen voor de hand liggende informatie zoals je voornaam, achternaam of de naam van bijvoorbeeld een huisdier.
- We weten dat het vervelend is, maar verander om de tijd van wachtwoord.
- Stel een tweestapsverificatie in om in te loggen, via een sms of bevestigingsmail bijvoorbeeld.
- Lastig, maar zeer effectief wanneer één van je wachtwoorden toch gehackt wordt: gebruik nooit hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken.
Moeilijk om alle wachtwoorden te onthouden? Dan kun je gebruik maken van apps die de wachtwoorden veilig voor je bewaren. Denk aan LastPass of Roboform bijvoorbeeld.
Meer tips voor het maken van een wachtwoord? Lees dan ook eens de tips bij het maken van een ijzersterk wachtwoord?
Beveilig ook mobiele apparaten
Last but not least, beveilig ook je mobiele apparaten. Veel mensen staan er misschien niet bij stil, maar is je mobiel op geen enkele manier beveiligd? Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat het fout gaat. Je kunt je eigen mobiele apparaten al op een simpele manier beveiligen met een paar eenvoudige stappen:
- Gebruik een toegangscode voor je mobiele apparaten.
- Voer ook op deze apparaten een software update uit, vaak zitten hier nieuwe beveiligingsmaatregelen in verwerkt.
- Maak een back-up van de bestanden op je mobiele apparaten. Mocht je je toestel een keer verliezen dan weet je zeker dat je alle belangrijke documenten nog op een andere plek hebt staan.
Een goed begin is het halve werk. En met deze tips leg je een goede basis om belangrijke documentatie en informatie binnen jouw organisatie te beschermen. Meer weten? Neem dan contact op met een van onze experts.